Πώς τα social media επηρεάζουν την ταυτότητά μας | iArk Social Media & Digital Agency

Πώς τα social media επηρεάζουν την ταυτότητά μας

Πριν από λίγο καιρό, ένας φίλος μου διέγραψε το λογαριασμό του στο Instagram. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο, οπότε ρώτησα και η απάντηση με έπιασε απροετοίμαστο.

Διέγραψε το Instagram επειδή αισθάνθηκε ότι έπαθε κατάθλιψη από αυτό. Το άγχος για να βγάλεις τη σωστή φωτογραφία, με το σωστό φίλτρο φορώντας το κατάλληλο ένδυμα στο κατάλληλο μέρος με τους αντίστοιχους ανθρώπους ήταν κάτι πολύ αγχωτικό.

Είμαστε φτιαγμένοι να προβάλουμε μόνο την καλύτερή μας εκδοχή αν και πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστική στα προφίλ στα social media.

Ανεξάρτητα από αν το συνειδητοποιείτε, ξοδεύετε πολύ χρόνο και προσπάθεια στη δημιουργία της ψηφιακής σας ταυτότητας. Η δημιουργία ενός εναλλακτικού εαυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως προβάλονται οι άλλοι σε αυτά τα δίκτυα. Τι συμβαίνει, τότε, με τον πραγματικό σας εαυτό;

Αυτό λέγεται «χαμογελαστή κατάθλιψη».

Η «χαμογελαστή κατάθλιψη» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ανθρώπους που είναι καταθλιπτικοί, αλλά δεν το δείχνουν. Στις ΗΠΑ, το 6.7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 18 χρονών πάσχει από κύρια κατάθλιψη και είναι ο μείζων λόγος αναπηρίας στο ηλικιακό εύρος 15-44.

Εάν με συναντούσατε για πρώτη φορά, θα μένατε έκπληκτοι αν μαθαίνατε ότι έχω κατάθλιψη. Είναι δεύτερη φύση για μένα να βάλω μία μάσκα ενός χαρούμενου ανθρώπου. Όχι μόνο μιλάω με ανθρώπους, αλλά συνήθως είμαι εκείνος που θα βρει πάντα έναν λόγο να γελάσει με κάτι ή να πει κάποιο αστείο. Αυτή είναι η «χαμογελαστή κατάθλιψη».

Τα social media βάζουν μία ενδιαφέρουσα οπτική γωνία για τη δημιουργία ενός εαυτού και και πως αυτή η κατασκευή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Ο ιδανικός εαυτός, είναι εκείνος που φιλοδοξούμε να είμαστε. Ο ιδανικός εαυτός μου θα ήταν ένας 25χρονος επιτυχημένος ελεύθερος συγγραφέας που ζει σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι που έχει πάντα χρόνο να προετοιμαστεί προτού φύγει από το σπίτι.

Η εικόνα του εαυτού μας είναι το πρόσωπο που στην πραγματικότητα βασίζουμε τις ενέργειες, τις συμπεριφορές και τις συνήθειες που έχουμε σήμερα. Η εικόνα του εαυτού μου θα ήταν ένας 25χρονος ελεύθερος συγγραφέας που ξεκίνησε μόλις την επιχείρησή του σε ένα καθαρό σπίτι τις περισσότερες φορές και που αναγκάζεται να μην φοράει πιτζάμες παντού.

Δείτε επίσης : Πως η ψυχική μας υγεία καταστρέφεται από τα Social Media

Σύμφωνα με τη θεωρία της προσωπικότητας του Carl Roger, κάθε άνθρωπος έχει το βασικό ένστικτο να βελτιώσει τον εαυτό του και να αντιληφθεί τις δυνατότητες. Όπως ο Abraham Maslow, αποκάλεσε αυτό το επίτευγμα αυτοπραγματοποίηση. Πίστευε ότι αυτή η κατάσταση επιτεύχθηκε όταν ο τέλειος εαυτός και η προσωπική εικόνα κάθε ανθρώπου ήταν ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους. Αυτό το πρόσωπο θα θεωρείται ένα πλήρως λειτουργικό άτομο.

Ο καθένας από εμάς «κουβαλάει» αυτό που ο Robert Firestone ονομάζει κρίσιμη εσωτερική φωνή. Είναι μία δυναμική που υπάρχει μέσα σε κάθε άτομο που προσφέρει ένα αρνητικό φίλτρο μέσω του οποίου να βλέπει τη ζωή μας. Θεωρείται ότι η φωνή δημιουργείται σε νεαρή ηλικία σε περιόδους στρες ή γενικότερων ψυχικών τραυμάτων.

Τα social media δεν είναι μόνο εξαιρετικά διαδεδομένα, είναι μία ενέργεια στην οποία πρέπει να συμμετάσχεις. Δεν είναι όλα τα social media μόνο Facebook και Instagram. Σκεφτείτε το LinkedIn, το νέο εικονικό εταιρικό προφίλ αντικαθιστά το ξεπερασμένο, παραδοσιακό έντυπο. Ως ελεύθερος συγγραφέας, βλέπω συχνά θέσεις εργασίας που ζητούν μία ισχυρή παρουσία στα social media.

Αυτό το φαινόμενο είναι μία απτή εκδοχή της ιδέας του Roger για τον τέλειο εαυτό. Έχουμε ένα γενικό πρόσωπο που κατασκευάζουμε και βάζουμε στο διαδικτυακό κόσμο με βάση το πρόσωπο που θέλαμε να έχουμε και το πιο σημαντικό, βασισμένο στο πρόσωπο που θέλουμε να δούμε.

Επίσης καταδεικνύει ότι η κατάθλιψη είναι μία σύνθετη ασθένεια. Είναι συχνά βιοψυχοκοινωνικό, δηλαδή ένα σύμπλεγμα παραγόντων που είναι υπεύθυνο για την εμφάνισή του, όχι μόνο τη σωματική χημεία του ατόμου ή την προσωπική ιστορία.

Ένας παράγοντας για τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης που παρατηρούνται στους ανθρώπους που ασχολούνται με τα social media είναι η συνέπεια που παρατηρούν μεταξύ του ιδανικού εικονικού εαυτού και της πραγματικής τους εικόνας. Η επιθυμία να μας βλέπουν θετικά οι άλλοι μας έχει κάνει να σιωπούμε και να κρύβουμε τα προβλήματα και τώρα δεν έχουμε ιδέα πως να εκφράσουμε την εσωτερική αναταραχή χωρίς να αισθανθούμε κοινωνική ήττα.

Για ευνόητους λόγους, οι άνθρωποι δεν διαφημίζουν τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά στα κοινωνικά δίκτυα, ούτε ποστάρουν κακές φωτογραφίες. Εξαιτίας αυτού του αυστηρού ελέγχου, συχνά ξεγελιόμαστε πιστεύοντας ότι οι ζωές των άλλων είναι καλύτερες από τη δική μας. Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να θυμάστε είναι ότι φορούν μάσκες, όπως όλοι.

Εδώ υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη των Social Media:

  • Βρείτε χρόνο κάθε ημέρα να αποσυνδέεστε από την τεχνολογία και τα social media.
  • Όταν αντιμετωπίζετε αυτή την απομόνωση από τα social media, απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις και ρωτήστε τον εαυτό σας κατά πόσο είναι πραγματικές.
  • Εάν είστε εξαρτημένοι στα social media όταν βαριέστε, μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο αντί να μείνετε στο κινητό σας.

Πηγή: Psychcentral.com

Επιμέλεια & Μετάφραση: iArk team